Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A körömgomba képes leírás - Körömgomba.tlap.hu
részletek »

A körömgomba - Körömgomba.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: koromgomba.tlap.hu » A körömgomba
Keresés
Találatok száma - 17 db
A bőr- és körömgombásodás

A bőr- és körömgombásodás

Hogyan néz ki a gombával fertőzött köröm? A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás, homályos (esetenként fehéres vagy zöldes-barna) elszíneződés jelenik meg. A köröm szabad éle, ritkábban az oldala megvastagodik, az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed, formája eltorzul, fénytelenné válik. Alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról. Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás fájdalmat okozhat. Egy körömből kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is.

A körmök színének a vizsgálata és jelentése

A körmök színének a vizsgálata és jelentése

A körömgomba megjelenésekor a nem túl esztétikus tünetek szégyenérzést is kiváltanak a betegben, így az orvosi kezelésük sokszor elmarad, vagy csak nagyon kiterjedt fertőzéssel keresik fel a szakrendelőket. A betegség nem gyógyul meg magától, az idővel, sőt, kezelés nélkül egyre súlyosabbá válik, a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjed, ráadásul egyéb súlyos betegségeket is okozhatnak, mint az ekcéma, orbánc, stb.

A körömgomba

A körömgomba

Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. A gombák a körmöt az azt körülvevő bőr sérülésén keresztül, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át támadják meg.

A körömgomba felismerése

A körömgomba felismerése

A kéz vagy a láb körmein megjelenő fertőző betegséget a lehető legkorábbi szakaszában kell felismerni ahhoz, hogy további terjedését megelőzhessük. Ha körömgombára utaló tüneteket fedezünk fel vendégünkön, irányítsuk szakorvoshoz, hogy mielőbb megfelelő kezelést kapjon! A legfontosabb tudnivalókról a Laboratoires Galderma cikke nyújt tájékoztatást az alábbiakban.

A körömgomba képekben

A körömgomba képekben

Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. A gombák a körmöt az azt körülvevő bőr sérülésén keresztül, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át támadják meg. -Amennyiben Ön egészséges, a körömgomba valószínűleg nem okoz komoly problémákat, ám rosszul nézhet ki, fájhat, vagy károsíthatja a körmöt vagy körömágyat.

A körömgomba tűnetei

A körömgomba tűnetei

Viszketés, sárgás/szürkés/barnás elszíneződés a körmön, töredezett/megvastagodott/barázdált köröm, köröm alatt fehér, morzsalékos anyag, kellemetlen szag, fájdalmas, gennyező gyulladás - ezek a körömgomba esetleges tünetei.

A körömgomba valóban betegség és veszélyes is lehet!

A körömgomba valóban betegség és veszélyes is lehet!

A körömgomba fertőző, magától nem gyógyul meg. Kezelés nélkül átterjed a többi körömre, megfertőzi a vele kapcsolatba került személyek körmeit is. Tudta-e? - A körömgombásodás sokkal gyakrabban fordul elő a lábujjakon, mint a kéz ujjain. Ennek oka, hogy a cipők és a zoknik meleg, nyirkos környezetet teremtenek, amely a gombák szaporodását elősegíti.

A körömgombaa népbetegség

A körömgombaa népbetegség

A körömgomba népbetegségnek számít, az 50 év felettiek 20-50%-a szenved ebben a betegségben. Általában a lábkörmök betegszenek meg, mivel a kéz körmei mindig szem előtt vannak és nem kell őket cipőbe szorítani, így a kéz keringési viszonyai jobbak, és szellőzni is tud. A műkörmök viselése viszont határozottan veszélyes.

Általánosságban a körömgombáról

Általánosságban a körömgombáról

Egyes, az egész szervezetet érintő betegségek, az immunrendszer hatékonyságának csökkenése hajlamosíthatnak a gombás megbetegedésekre, köztük a körömgombára is. A bőr savköpenyének és normál flórájának felborulása szintén növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Mivel a gombák nagyon kedvelik a fülledt, nedves környezetet, ezért a megfelelő tisztálkodás hiánya, a higiéniai szabályok be nem tartása, a fokozott izzadékonyság (pl.: a láb izzadása) kedveznek ezen kórokozók elszaporodásának.

Hirdetés
Elváltozások és a néphagyomány

Elváltozások és a néphagyomány

A körömgomba megjelenése és elterjedése a múlt század közepére vezethető vissza és diagnosztizálásához, illetve gyógyításához nagyban hozzájárult Gruby Dávid magyar tudós munkássága, aki 1840 körül felfedezte, hogy a fonalas gombák emberi és állati betegségeket is okozhatnak. A gombák megbetegíthetik a bőr felszínét, mélyebb rétegeit és a belső szerveket is

Hogyan győzd le a körömgombát?

Hogyan győzd le a körömgombát?

Több dologgal is magyarázható a kialakulása, egyrészt a rosszabb szellőzésű cipőkben a láb könnyen megizzad, másrészt a lábujjakban a vérkeringés sokszor nem olyan intenzív, mint a kézujjakban, ami megnehezíti az immunrendszer védekező mechanizmusát.

Kellemetlen és mindennapos probléma: körömgomba

Kellemetlen és mindennapos probléma: körömgomba

Elszíneződött, megvastagodott, esetleg töredezett a körmünk - nagyon valószínű, hogy körömgombával van dolgunk. A körömgomba a körömbetegségek legelterjedtebb formája, a fertőzés emberek millióinak életét keseríti meg. Megjelenése egyre gyakoribbá válik, elsősorban az ún. fonalas gombáknak köszönhetően, melyek igen elterjedtek.

Kemény ellenfél a körömgomba

Kemény ellenfél a körömgomba

Hogyan lesz gombás a köröm? A leggyakoribb eset, hogy megsérül, és így hajlamosabb lesz a fertőzésekre. Ehhez nem szükséges feltétlenül nyílt sérülés vagy az, hogy a köröm letörjön: az is elég, ha megnyomja a cipő, és sérülékenyebbé válik. A nyilvános fürdők, wellness-központok, tornatermek, fitnesstermek látogatása szintén fokozza a fertőzésveszélyt, hiszen ezeken a helyeken jellemzően hemzsegnek a kórokozók. Az is tipikus, hogy például valaki belerúg a szekrény sarkába, leesik a körme, aztán begombásodva nő vissza.

Körömberepedezés, körömgomba

Körömberepedezés, körömgomba

A köröm, akárcsak a hajszál, egy szaruképlet. Szilárd, ám rugalmas szarulemez, egymáshoz tapadó, párhuzamos elhelyezkedésű sejtekből áll. A körömágynál elhelyezkedő speciális sejtek, a mátrixsejtek termelik az anyagát.

Körömgomba önvizsgáló teszt

Körömgomba önvizsgáló teszt

Az alábbi kérdések segítenek meghatározni, hogy Ön milyen mértékben van kitéve a körömgomba kockázatának. Kérjük, válaszoljon a következő kérdésekre, és egy percen belül megtudhatja a választ! Ha gondolja csinálja meg. Érdemes!

Nyugi! A lábgomba még nem a világ vége!

Nyugi! A lábgomba még nem a világ vége!

Elég egy szaunázás, egy rosszul fertőtlenített uszodai padló vagy egy önző vendég az edzőteremben, és kész a baj: a kezdeti viszketés után egyre biztosabbak a körömgomba tünetei. A rossz hír, hogy a rejtegetés innentől nem segít, sőt, csak rohamosan rontja a helyzetet - a jó hír viszont az, hogy gondos ápolással és kezeléssel néhány hét alatt elfeledhetjük a kellemetlen közjátékot

Tudta?

Tudta?

A körömgomba erőszakos A gombák megbetegítő képessége annak következménye, hogy ezek az élőlények - melyek a növények és az állatok között valóságos kis királyságot alkotnak - nem tudnak önállóan szerves anyagot előállítani, azt csak a környezetből tudják felvenni.

Tuti menü